Razgrad
 
Изглед от Разград

Спорт

“Лудогорец” победи с 5:2 “Спартак”-Цар Калоян в контрола 6.02.04

Момчетата на Лудогорец направиха втори спаринг преди подновяване на първенството. Съперникът отново беше скромен – “Спартак” от Цар Калоян. Целта на Николай Петков беше да изпробва предимно новите футболисти, затова от състава отсъстваха няколко титуляри. И без тях отборът стоеше прилично на терена, но с уговорката че играха срещу четвъртодивизионен клуб. Резултата откри Мехмед Нежибов в 17-та минута след пас на Азмиев. 9 минути по-късно се разписа и Билял Шабан. 10 минути преди почивката Шабан пак Шабан покачи на 3:0.
През второ полувреме голмайсторът ни стигна до хеттрик. Неговите попадения можеха да са и повече ако няколко от ударите му бяха със сантиметри по-точни. Головата серия за Лудогорец приключи с още едно отлично отиграване на Махмед Неджибов – Шол. В оставащите минути до края разградската защита се охлаби чувствително и на два пъти беше наказана от домакините. Краен резултат 2:5.

ПГ по икономика спечели волейболния турнир за жени 6.02.04

ОС на ФФСТ проведе трета спортна проява от програмата “Освобождение” под патронажа на рускиня консул Михаил Рева. След Гарнизонната спартакиада и турнира по волейбол за мъже, този път бе дадена възможност за изява на дамите на волейболното игрище. Отборите бяха едва 3. Мачовете се играха в спортната зала на училище ‘Левски’ по системата всеки срещу всеки. За крайното класиране решаваща се оказа още първата среща. В нея спориха Икономическия техникум и Математическата гимназия. Мачът спечелиха икономистките след да много оспорвани гейма. Нататък задачата им беше по-лесна и нямаше как да не се класират на първо място. Втори са математичките, а Христо Ботев остана на трето място.

Над 50 туристи ходиха до телевизионната кула 5.02.04

Туристическо дружество “Буйна гора” проведе втори за годината поход по маршрута Разград – Чуката - Телевизионна кула – Разград. Проявата е в чест на отминалия вече празник на Разград 28.01. Най-впечатляващ беше броят на участниците. Съвсем спокойно този поход може да се равнява по посещаемост с футболните мачове от втора и трета дивизия. Времето беше благосклонно и туристите успяха максимално да се насладят на побелелия парк, боровата гора на Чуката, баира към телевизионната кула, гледката към Разград от височината и пътеката на обратно. Групата бе водена от майстора на спорта Румен Станев. Следващата проява на разградските туристи е традиционния поход до село Пороище и Сухата река на 21.02.

Градска аматьорска волейболна лига 5.02.04

Снощи се изиграха два мача от поредния кръг на първенството по двойки в Градската аматьорска волейболна лига. В първия се срещнаха Анатоли Кънев и Милен Добрев срещу Иван Христов и Неделчо Димитров. Двата тандема са сред първите 4 в класирането и двубоят им беше очаквано интересен и оспорван. Иван и Неделчо спечелиха първия гейм, но съперниците им върнаха интригата като взеха втория. В решителния трети гейм по-добра игра демонстрираха Милен и Анатоли и заслужено взеха мача.

Във втория двубой за вечерта на терена излязоха Иван Валентинов и Георги Филипов срещу Димитър Станчев и преквалифицирания футболен вратар Мирослав Григоров. Сценарият отново беше същия. След размяна на по един гейм спора остана да се решава в тайбрек. Късметът беше на страната на Митко и Маркеджани и двамата вече могат да се похвалят с първата си победа в първенството.

“Лудогорец” падна с 1:0 от “Дунав” в контролен мач 30.01.04

Вчера разградските футболисти изиграха първата си контрола за годината срещу Дунав Русе. На тръгване 6 от футболистите не се явиха на сбора. В тяхно отсъствие треньорът Николай Петков започна със следния състав: Ервин Ходжов на вратата, пред него Георги Иванов, Метин Азмиев (Марадоната), Иван Стоянов, Орхан Осман, Зекрие Зекрие, Анатоли Яковенко, Михаил Спасов, Сали Дауд, Мехмед Неджибов (Шол) и Билял Шабан. По-късно като резерви влязоха Гюрхан Мустафов (привлечен от Пристое), Фатли Кязим (от Браничево), Хинко Йорданов (от Цар Калоян), Калоян Пеев, Сашо Ангелов и Самир Мастънов.

Отборът на Дунав играе в скромната А окръжна група, но в този мач беше напълно равностоен съперник. Най-голямото име в тимът им е звездата от близкото минало Енгибар Енгибаров, който много успешно стопираше всички опити на разградлии да нахлуят в наказателното поле.

Първата добрата възможност за Лудогрец беше моментът когато Мишо Спасов изведе в наказателното поле Билял Шабан. Втория предпочете да играе за дузпа отколкото да търси отиграване и стана лесна плячка за опитния Енгибар Енгибаров. 5 минути по-късно Шабан отново излезе на удобна позиция, този път след извеждане на Азмиев. Решението му беше добро, но ударът не много точен. В една от русенските атаки нападател остана на чиста позиция и стреля. Вратарят ни Ервин Ходжов не реагира, но за негов късмет топката удари гредата. В края на полувремето разградското нападение изтърва най-чистата възможност за гол. Мехмед Неджибов и Билял Шабан допуснаха последователно грешки и резултата пак остана нулев. Домакините върнаха жеста като направиха още по-голям пропуск.

Второто полувреме премина предимно в експерименти и положенията оредяха. Добра възможност да се разпише получи Неджибов, но спецификата на заснежения терен не беше предвидена в програмата. В 60-тата минута съдията Узунов видя игра на разградски защитник в наказателното поле и свири дузпа. Владимир Митков реализира и оформи крайния резултат 1:0 в полза на Дунав.

Двата отбора ще изиграят още една котрола в близките дни, но точната дата ще зависи от времето. Ясно личи, че Лудогорец има да работи много по изграждане на колектив.

Над 100 военни участваха в празничната Гарнизонна спартакиада 29.01.04

Вчера и днес се проведе най-мащабната спорна проява от празничната програма за Деня на Разград. За 15-ти пореден път ОС на ФФСТ с председател Здравко Душков със съдействието на Съюза на офицерите и сержантите от запаса събраха хората в униформа на спортната площадка. Тази година Гарнизонната спартакиада обхвана над 100 човека в общо 14 обора. Спортовете бяха баскетбол, тенис на маса и шахмат. И в трите дисциплини интересът беше голям, а срещите оспорвани. В баскетбола за първо място се пребори отборът на СОСЗ. Техни подгласници станаха служителите на РДВР и поделение 42 420.

Турнира по тенис на маса се проведе в спортната зала на ПТГ. Срещите бяха индивидуални, но класирането – отборно. С най-добра игра първо място заслужиха полицаите. ВРЗ “Цар Калоян” остана на второ място, а трети завършиха запасняците. Впечатление направи Свилен Малденски. За него това е 15-то участие в Гарнизонната спартакиада. Без него състезанието се е провело само веднъж. За тази си упоритост той получи специална награда, както и ветераните в останалите спортове.

На тихия фронт в Шах клуба офицерите и сержантите от запаса успяха да вземат още едно първо място, което се оказа решаващо за комплексното класиране. Техни достойни съперници бяха РДВР и Военния завод. На закриването на Гарнизонната спартакиада присъства лично консула на Русия Михаил Рева. Той награди победителите и им пожела нови успехи. Първенци в комплексното класиране станаха запасняците. На малка разлика след тях са полицаите, а в призовата тройка успя да влезе и Жандармерийската част. Победителите бяха наградени с часовници и спортни принадлежности. Трима от участниците бяха отличени като най-ефективни в отделните спортове.

Футболен вратар се преквалифицира във волейболист 23.01.04

Снощи в спортната зала на ТИ се проведе поредния кръг от първенството по двойки на Градската амтьорска волейболна лига. В отсъствието на Милен Добрев организацията стана малко по-тромава, затова се изигра само един мач. В него се срещнаха два млади тандема – Димитър Станчев и Мирослав Григоров срещу Иван Христов и Неделчо Димитров. Голямо желание за игра и бърз напредък в спортно-техническо отношение показа бившия вратар на ФК “Лудогорец” Мирослав Григоров – Маркеджани. Именно той имаше основен принос за победата с 2:0 гейма.

Този резултат не внася промени в челото на класирането. На лидерското място продължават да стоят Пламен Първанов и Станислав Стоянов.

УСК “В. Левски” иска новата спортна площадка, изградена от “Красива България” 22.01.04

УС на Училищен спортен клуб “В. Левски” проведе първото си отчетно събрание. Тази структура е един най-младите спортни клубове в града ни и единствен по рода си за Североизточна България. Основната му цел е да масовизира спортната дейност сред ученици и учители. От основаването му през юли 2003-та до този момент дейността му се състои в провеждане на състезание по плуване, участие в Коледната учителска спартакиада, разкриване на секция по тенис на корт и освежаване на спортната зала на училището и откритата площадка.

На вчерашното заседание беше приет и спортния календар за 2004-та. Той включва 17 прояви. По-интересните от тях са футболния турнир “Апостола на свободата”, “Лъвски скок” и състезанието по плуване. Основната задача, която си постави управителния съвет е да направи необходимото за да поеме стопанисването на новата спортна площадка, изградена по проект “Красива България” на мястото на стария басейн. Апетити за кокетното съоръжение има и от други места.

Федерацията за работнически спорт отчете най-успешната си година 21.01.04

ОС на ФФСТ – Разград проведе заседание на Управителния съвет за отчет на дейността през 2003-та и приемане на календара за настоящата година. Отчета и предложенията направи председателят Здравко Душков. Изминалата година бе определена като най-успешната в досегашната история на федерацията. Връх беше класирането на шахматния отбор от Разград на второ място на Световното първенство за аматьори в Тунис. По-значимите прояви, който бяха проведени от федерацията са Благотворителния турнир по футбол, Коледната учителска спартакиада, републиканското първенство по тенис на маса и двете гарнизонни спартакиади. В приетия календар за 2004-та година присъстват 22 спортни мероприятия. 3 от тях са републикански и зонални.

Ивайло Енчев спечели празничния турнир по шахмат за деца 21.01.04

Днес в залата на ШК “Абритус” се проведе градско първенство по шахмат за деца. Проявата се организира от УСШ “Руси Бухтев” и е посветена на празника на Разград – 28.01. В организацията чувствително се намеси и грипната епидемия, поради която участниците бяха само 16. Половината от тях имат сериозен опит от републикански и международни състезания, затова днес класирането беше направено отделно за млади шахматисти и отделно за опитните. При обиграните първо място убедително спечели Ивайло Енчев, а при новобранците Иван Иванов. За да няма пренебрегнати, се проведе и нещо като супер финал между първите трима в едната група и първите трима от другата. Напредналите играха с ограничено контролно време. Първенец стана отново Ивайло Енчев. Участници в проявата получиха символични материални награди от Общината.

Преди два дни имаше проява и на двама шахматисти от представителния отбор на “Абритус”-Разград. Росен Русев и Красимир Мутафов участваха в открит турнир по ускорен шах в Русе. И двамата се представиха сравнително добре, като в конкуренцията на 35 състезатели влязоха в челната десятка. На първо място се класира мм Красимир Стефанов, представител на домакините.