Razgrad
 
Изглед от Разград

Новини

Разградски майстори на домашната ракия дегустираха продукцията си в любопитен конкурс 9.02.04

Уникален за страната конкурс се проведе в края на миналата седмица в Разград. 14 производители на ракия мериха качествата на последната си продукция в категориите “гроздова” и “сливова”. Предварително всички участнички бяха наляти в еднакви съдове и обозначени с номера. Класацията се прави след много внимателна дегустация по трите основни показатели за добро питие – аромат, цвят и мекота. Състезанието започна тържествено и бързо, а завърши весело и шумно. В изключително силна конкуренция няколко от ракиите успяха да станат фаворити с минимална точкова разлика пред останалите. Ясно пролича високото техническо ниво на разградските производители, както и устойчивостта им при консумация.

Честта да награди победителите имаше Артин Екмекчмиян, председател на жюрито. В раздел “сливови” първо място спечели алипиниста Христо Илиев. За второ място се пребори дебютанта Красимир Николов. Трето място в тази категория спечели часовникарят Илко Колев.

Отново Христо Илиев спечели най-високото отличие и в класическата дисциплина “гроздови”. Шампионският му дубъл логично зароди идеята той да бъде издигнат като представител на областта в по-мащабни прояви. Диплома за второ място при гроздовите получи дизайнерът на вестник “Екип 7” Николай Димитров. Веднага след него бе класиран ортакът му в производството Петър Панчев, което говори за високия професионализъм на дегустаторите. С равен брой точки на трето място беше класиран и Динко Динев.

Дегустацията на ракии в седмицата на най-мъжкия празник се провежда за втора поредна година. За образцовото и протичане спомага отлично подготвеното увеселително съоръжение “Лазур” срещу входа на Военния завод. Събитието бе прилежно описано в протокол и статистика, с изключение на последните няколко часа.

Разградчанин олекна с 10 000 долара при съмнителна кражба 6.02.04

25-годишен мъж е бил ограбен вчера в Разград. Инцидентът станал рано сутринта в района на автогарата. Според жалбата подадена в РПУ, потърпевшият бил пресрещнат и нападнат от двама мъже. Непознатите го заплашили с нож, след което със сила му отнели 10 000 щатски долара. Тази сума му била дадена от бургаска фирма с уговорката да бъде предадена на контрагент в Турция. По случая е образувано следствено дело. Служителите на реда все още изясняват подробностите около грабежа. Криминалистите смятат, че нападателите са разполагали с точна информация за преносителя на сумата. Не е изключена и версията за инсценировка на нападението.

Стоянка Мутафова игра на разградска сцена 5.05.04

Изключителен зрителски интерес предизвика участието на разградска сцена на театър “Перпетуум мобиле”. В залата на Филхармонията Софийската трупа се представи със спектакъла “Свекърва” от Антон Страшимиров.

 

 

 

Задържаха престъпник от “контингента” на Интерпол в Разград 5.05.04

Късно снощи прокуратурата в Разград наложи мярка за 72-часово задържане в следствения арест на Врцек Дамир. 38-годишният хърватин е бил обявен за международно издирване от Интерпол. Гражданинът на Хърватска се заселил в Разград през 1999 година. Тогава се запознал и с Александра, с която до момента живее на семейни начала. Двамата държат под наем механа “Воден” в ж.к. Орел. От пресцентъра на РДВР не уточниха мотивите, за които е поискано задържането му. Представители на Интерпол ще пристигнат в Разград, за да отведат Врцек до Хърватска тази вечер или утре сутринта.

Полицаи гониха таксиджия по улиците на града 5.05.04

Шофьор на нелегално такси в Разград се опита да избяга от проверка на ДАИ. Униформените извадили стоп-палката пред напълно-оборудвания жълт автомобил, за който по-късно се оказало че няма никакви документи да функционира като такси. Младият шофьор опитал да избяга от проверката като отбил в странична уличка. След кратко преследване той бил застигнат и притиснат от служебния автомобил на ДАИ. Младежът продължил екшъна като хукнал да бяга. И този му опит не бил много успешен защото в кроса се намесили патрулите на полицията.

 

Кметът на Разград стана кръстник на бебе за девети път 30.01.04

По традиция и тази година кметът Венелин Узунов стана кръстник на първото бебе, родено на 28.01 – Деня на Разград. Името на последната кръщелничка на градоначалника е Мерлин Иксан Мустафа, която се появи на бял свят в празничния ден точно в 14.25 с помощта на д-р Алкушев. Малката тежи 3,700 кг и е с ръст 51 см. Тя е втората дъщеря на Айше Мехмед, която вече има едно момиченце на 7 год. В сряда кметът Узунов връчи лично на щастливия татко на сцената на новия театър първия подарък на Мерлин – детска количка.

Подариха ни противопожарен автомобил от побратимения град Витенберге 30.01.04

Побратименият германски град Витенберге направи изключително ценно дарение за Разград. В деня, когато се отбелязва освобождението на града стана известен жестът за предоставената безвъзмездна помощ. Разградска община вече ще разполага със собствен противопожарен автомобил. Всички транспортни разходи и вносни мита до окончателното предоставяне на специализираната машина се поемат от дарителя. Според краткото описание автомобилът е с висока проходимост и е оборудван с лебедка. До края на годината от Витенберге в Разград ще пристигне и 9-местен бус Форд. И двете машини не са нови, но са в пълна техническа изправност.

За 11-ти път Разград празнува деня на своето освобождение – 28 януари 29.01.04

На 28 януари разградчани отбелязаха Празника на града. На тази дата преди 126 години в Разград са влезли руските освободителни войски, предвождани от княз Дондуков. Денят на Разград се чества за 11-ти път тази година. Кулминация на празника бяха тържествения митинг-заря и празничния концерт с участието на местни състави в новия театър.

По традиция, на празника бе проведена и тържествена сесия на Общинския съвет. На нея присъстваха генералният консул на Русия Михаил Рева, делегацията от побратимения град Орел, почетните граждани на Разград, бивши кметове и бивши общински съветници. Както всяка година, местният парламент удостои със званието “почетен гражданин” заслужили разградчани. Този път честта бе отдадена на Борис Белчев, Владимир Софрониев и Младен Бобев.Последните двама бяха удостоени със званието посмъртно. Името на Борис Белчев се свързва с утвърждаването на няколко културни института в Разград и успехите на разградския баскетбол. Младен Бобев е основоположник на лекоатлетическия крос “Освобождение” и дългогодишен спортен журналист. Владимир Софрониев има сериозен принос за развитието на спорта и изграждането на съвременни спортни обекти. До сега Разград има 21 почетни граждани. Традицията датира от 1996 година, когато е приет статутът на званието.

Инспекцията по труда откри обновения си офис 29.01.04

Областната инспекция по труда откри обновения си офис. Инвестицията е на стойност 30 000 лева. Официалният старт съвпадна с празника на Разград 28 януари. Специално за повода в града пристигнаха изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Тотю Младенов и главният експерт Георги Евгениев. Те обявиха, че акцент в работата на Инспекцията през 2004-та година ще бъде контролът върху безопасните условия на труд във фирми и предприятия. Рисковите обекти в национален мащаб са около 1200. Всички те са включени в плановите проверки.