Razgrad
 
Изглед от Разград
web templates
 

На две колела през Гърция

край езерото КеркиниПриключението започва от езерото Керкини. Незабравими пейзажи в най-северната част на Гърция, само на 20 километра от границата с България. В естествена среда живеят чапли, пеликани, корморани, природата е чиста като сълза а спокойствието пълно. От там започна първата аматьорска колоездачна маратонска обиколка на Гърция. Участваха над 40 човека от Гърция, Норвегия, Германия, Италия и България. Нашите сънародници бяха 3-ма софиянци и разградлията Румен Краев. Той беше единственият провинциалист, който получи покана за участие в гръцкия коломаратон. За 12 дни предстои на две колела под открито небе да бъдат преодоляни 2700 километра. Всеки колоездач сам разпределя силите си, затова групата е разкъсана и дори по време на нощувките рядко на едно място се събират повече 3-4 човека. Колопробегът няма състезателен характер, а по-скоро туристически.

край Бяло мореНяколко часа след старта пред колоездачите се откриват първите гледки към бистрите и спокойни води на Бяло море. Първото курортно градче по маршрута е Нея Перамус. Улиците светят от чистота, растителността напомня на екзотична африканска държава, а хората са спокойни и дружелюбни. Колкото необичайна е тази гледка в очите на един разградчанин, толкова необичайно е и за гърците да видят хора от всички възрасти да прекосяват тяхната страна с 5 килограма багаж и верният приятел – колелото. За тях велосипедът не е сред най-популярните средства за придвижване. Цялата екипировка на Румен Краев влиза в една малка раница, а къщата му е скатана във вързоп завързан под кормилото. Това е една модерна алпийска палатка тежаща едва 600 грама, но достатъчно надеждна за да подслони двама човека при температура до 0 градуса. Оборудването при такова авантюристично начинание винаги е от решаващо значение. В момента средната дневна температура в Гърция е с 10 градуса над българската, но за 12 дни на колела маратонците срещнаха и силния горещ вятър и топлия дъжд и ниските температури по високите части от маршрута. Още през втория ден нощувката беше на 2000 метра н.в., почти в подножието на гръцкия първенец Олимп.

КарамотиВторият по-забележителен градски пейзаж от маршрута на коломаратонците е град Карамоти. В него по уникален начин се преплитат съвременната архитектура с полъхът от историческото минало на гърците, модерните кораби на пристанището с малките рибарски лодки, забързаното темпо на ежедневието със спокойната игра на децата по брега.

На третият ден велосипедите се натоварват на големия ферибот, редовно сновящ между Карамоти и остров Тасос. Пътуването продължава около 20 часа и струва само 10 български лева. Пътят на кораба минава покрай няколко по-малки острова, всеки от които се пъчи със собствена красота и непокътната природа.

Ферибота разтоварва пътниците, затваря зейналата си паст и оставя колоездачите на остров Тасос. За да се спази традицията вали дъжд. Това съвсем не притеснява пътешествениците и те тръгват по единственото шосе, което обикаля целия остров по периферията. Дължината на обиколката е точно 95 километра.

Като хотел за колоездачите през тази нощ ще послужи 200-годишна маслинова гора. Гигантите са строени като войници, а тревата под тях е равна като футболно игрище.

остров ТасосОбиколката на остров Тасос продължава и на следващия ден. По-голяма част от него се заема от град Елиминария. Той е голям колкото Разград и в него живеят около 30 000 души.

След кратка разходка по улиците на града колоездачите продължават обиколката през панорамния път на остров Тасос. Скоро пристигат в село Пео Логос. В отношение на архитектурата първата асоциация е нашия Мелник. Оказва се че там животът не е по-различен с изключение на това че дори и в малките селца хората са усмихнати и възрастните не са 5 пъти повече от младите.

Обиколката на остров Тасос завършва с пристигането на вече познатият ферибот.

мандариниГърцияКоломаратонът навлиза в последната си част. Вече на твърда земя пътешествениците натискат здраво педалите и скоро пристигат в град Кавала. Освен историческите забележителности и огромните палми силно впечатление правят отрупаните мандаринови дървета по централните улици на града. Нощувката е на скалистия бряг на морето. Местните жители показват гостоприемството си като на сутринта сами канят колоездачите и ги запасяват с храна за из път. Обиколката на Гърция завършва с още няколко-стотин километра през планински височини при не много добро време. Зад гърба на международната кологрупа остават 2680 километра и много добри спомени от Гърция. Домакините смятат да направят проявата традиционна и да обогатяват маршрута с всяка следваща година. Част от тях изявиха желание да разходят своите велосипеди още това лято през стръмните пътеки на най-красивата българска планина Пирин.

Гърция 1 Гърция 2 Гърция 3 Гърция 4

Избери друго приключние