Razgrad
 
Изглед от Разград
web templates
 

От Германия до Йерусалим ... с каруца

Cosmos

Имаме проблеми с преминаването на границите, с документите и движението по шосетата с животните. Пътищата са много натоварени. Но това не ни притеснява чак толкова. Такова е положението. Сега идваме при вас в България.
В Румъния прекарахме добре. Преминахме нормално. Хората бяха дружелюбни и ми харесват.

Irmi

Едва стоя на краката си, нямам сили да говоря. Въпреки това съм щастлива и пътуването ми харесва!

"От Германия до Йерусалим". Това е мотото под което преминава едно шантаво и уникално приключение. В главните роли са германците Билд и Ирми, семейство на средна възраст от покрайнините на град Дрезден. И двамата са запалени любители на животните и в своята къщата отглеждат сериозно количество домашни любимци. Участвали са в редица еко-прояви и често пъти са били атракция в големите германски градове със своите магарешки впрягове, с които обикновено се придвижват. Билд е такъв неземен мечтател, че още от малък са му лепнали прякора "Космос" и вече го използва като собствено име.

Още с първите топли дни на 2003-та Космос и Ирми започват да осъществяват една тяхна стара мечта – да обиколят Европа с магарешки впряг. Правили са го и друг път, но на по-малки разстояния. Тази година са начертали дълъг маршрут от Дрезден до Йерусалим. Техни спътници са мулетата Жьозефин и Тина, котаракът Блетхен и две кучета. По план пътешествието трябва да продължи около година. До момента времето и маршрута са преполовени. Двамата ентусиасти се движат предимно пеша, а мулетата дърпат каруца с целия багаж. Срещата им с нас беше на границата с Румъния, близо до Дуранкулак. В края на поредния тежък ден и двамата са изтощени от дългото ходене. Ирми едва стои на краката си. От умора дори не намира сили да говори. Космос е малко по-свеж. Наболяват го краката, но пътешествието се отразява добре на настроението му.

До тук странните пътешественици са преминали през Германия, Чехия, Австрия, Унгария и Румъния. Зад гърба им са 5 месеца тежки преходи. На повечето места ги посрещат добре. Често ги подслоняват и ги снабдяват с провизии. Единствените сериозни проблеми са били на румънската граница, където славните румънски митничари не само са им искали нерегламентирани такси, но и са им изискали документи и пълни медицински изследвания за всички животни. Предстоят месец-два през България и после пътя към Йерусалим.

Ако в близките седмици срещнете някъде по пътя двама германци с каручка и голяма животинска компания спрете и поговорете с Космос и Ирми. Имат какво да разкажат.

Избери друго приключние